Live-versionen närmar sig…

Medan marknaden har dragit ner sin riskaptit i kryptovärlden har riktigt arbete utförts i bakgrunden för att utveckla de kommersiella produkter som många investerade i förra året genom ICOs. Populous är fortfarande en av våra favoriter och närmar sig allt mer en fullt fungerande plattform.


Den 5:e mars annonserade företaget att de skulle gå live den 1:e maj 2018. I sina senaste tweets har VD:n för Populous försäkrat sina följare om att datumet fortfarande gäller. Dessa saker har hänt efter vår senaste uppdatering:

 • En YouTube-kanal som kommer innehålla guider till hur plattformen används.
 • En till plattform, PXP – Populous XBRL Platform, som har byggts av ett annat dev-team vid sidan av fakturabelånings-plattformen med ett patent som väntar. Vi kommer att släppa mer info om denna när dess whitepaper är färdig.
 • En tredje parts säkerhetsgranskning av plattformen var lyckad och allt är som det ska vara.
 • Företaget annonserade den 26:e mars att de har ett exklusivt partnerskap med kryptovalutan Komodo för att utföra atomic swaps på Populous plattform. PPT var den första ERC-20 token (kryptovaluta byggd ovanpå Ethereum) som utfört en atomic swap med Bitcoins blockchain.
 • Populous annonserade ett partnerskap med FidentiaX, en plattform för decentraliserad handel av försäkringar.
 • Veritaseum släppte en gratis värderingsmodell för Populous plattform för att visa deras djupa kunskaper om marknader och tillvägagångssätt för effektiva värderingar av affärsmodeller. Man måste dock betala för att se resultatet av värderingen.

De kommande veckorna kommer vi att följa utvecklingen väldigt nära och uppdatera om plattformens framgång eller misslyckande. Vi lever i väldigt spännande tider!

Mvh
Kryptokonsult

Back to Basics – Vad är pengar?

Vad definierar pengar?
Hur kom vi på att använda det?
Vem bestämmer vad som är pengar?
Hur får pengar sitt värde?


Dessa frågor var inte vanliga att ställa innan Bitcoin-fenomenet. Men idag har Bitcoin ifrågasatt våra mest grundläggande antaganden om pengar och många människor dyker djupare för att bättre förstå vad det är som händer.

Låt oss börja längre bak i tiden då pengar som vi känner till det inte hade uppfunnits.

Människan har förmodligen aldrig levt i en byteshandelsekonomi i någon större utsträckning, men för att förstå signifikansen av pengar ska vi använda det som ett exempel. En fiskare har oftast mer fisk än han behöver och likaså har hönsägaren fler ägg än vad han behöver. Då går dessa personer till en marknadsplats med förhoppningen om att hitta någon som vill ha just den varan man har tillgänglig och dessutom att personen i fråga hade en vara som man själv skulle vilja byta sig till. Som vi märker kan det bli väldigt svårt att kapitalisera på sin vara i dessa omständigheter. Resultatet blir ett mycket ineffektivt system där mycket ekonomisk energi är låst på grund av svårigheten att förflytta den. Den fria marknaden har genom historian alltid hittat en lösning på detta genom att komma överens om en bytesvara, som är eftertraktad av alla, med vilket man kunde förvara sin ekonomiska energi genom för att på ett senare tillfälle kunna byta till sig riktigt värde, fiskar och ägg. Marknaden har provat allt från olika sorters snäckor, stenar, metaller, vätskor och mycket mer.


Det finns ett antal karaktärsdrag som gör en bytesvara till en bra sorts pengar:

 • Mycket värde inom liten vikt (vatten kan användas som pengar då det är eftertraktat av alla, men det blir väldigt tungt att bära runt på då det inte är särskilt värdefullt relativt till andra varor)
 • Har en ekonomisk enhet (så att man enkelt kan summera och dela upp den)
 • Håller länge (ruttnar inte, slits inte enkelt)
 • Accepterat som ett handelsmedium av marknaden (alla har förtroende att de kan byta till sig varor med pengarna)
 • Det finns en begränsad tillgång av varan

Ädelmetaller, framförallt guld och silver, har varit betraktat som pengar i flera tusen år. När man tittar närmare på deras karaktärsdrag kan man förstå varför de fungerar bra som pengar. De är enkla att smälta och forma, de slits inte enkelt och förtvinar inte bort. De är begränsade i sin tillgång och nya pengar träder in i marknaden i en relativt förutsägbar grad genom gruvverksamhet. Det finns dock ett känt fall från 1600-talets Spanien där upptäcktsresare hade med sig enorma mängder silver från sin färd till Karibien. Detta orsakade stark inflation och chockade ekonomin, vilket resulterade i att alla varor blev mycket dyrare relativt till silvret.

Det mystiska med guld och silver är att ingen särskild individ eller grupp av individer har bestämt att de bör eller måste användas som pengar. Den fria marknaden har alltid återvänt till guld och silver efter att regeringar och bankväsenden genom tiderna har provat andra alternativ och gång efter gång misslyckats.


I nästa inlägg ska vi gå genom evolutionen av pengar under 1900-talets övergång från valutor backade av en guldreserv till dagens valutor som är backade av marknadens förtroende för centralbankerna. Sedan går vi vidare till varför kryptovalutor har en tydligt plats i vår framtid som konsekvens av de senaste årtiondens penningpolitik.

Mvh
Kryptokonsult

Ett exempel

Det här är D-sektionen av K4 blanketten på skatteverkets e-tjänst. I detta enkla exempel deklarerade vi ett köp av 1 ETH vid priset av 1000 SEK som sedan såldes för 10 000 SEK. Skatten räknas automatiskt (30% av 9000) när man trycker på spara.

Om du har bytt mellan kryptovalutor, tex:
SEK —> ETH —> VERI

sedan tillbaka….

VERI —> ETH —> SEK

…har du 3 rader på blanketten. Den första är avyttringen av ETH, den andra är avyttringen av VERI och den tredje är avyttringen av ETH.

 • Tänk på att när du köper tillbaka ETH för att kunna ta ut vinst i SEK, har du ett nytt anskaffningspris på din ETH.
 • Om du har köpt ETH vid flera olika tillfällen för att sedan ha bytt till en annan kryptovaluta, får du räkna det genomsnittliga priset genom att addera summan av alla ETH-köp, dividerat med summan av antalen ETH.

Med vänlig hälsning
Kryptokonsult

Metamask

Metamask är en Ethereum-plånbok som sätter sig som ett tillägg till din webbläsare. Man kan öppna upp sin plånbok genom MyEtherWallet och många beta-produkter som Veritaseum, AdEx, med flera, tillåter en att interagera med plattformen endast genom Metamask. Många handlar ERC-20 tokens som inte kommit ut på större börser genom den decentraliserade plattformen Forkdelta och använder då Metamask för att interagera med deras smartkontrakt.

Läs mer om Ethereum och ERC-20 tokens här.

Hur allt började

Digitala valutor och kryptografiskt integritetsskyddande teknologi har länge varit ett intresse för ett community på nätet som kallas för Cypherpunks. Länge har de försökt klura ut hur man skulle kunna skapa en digital valuta som baseras på ett P2P (peer-to-peer)-nätverk, ett nätverk utan mellanhänder där den ena parten kommunicerar direkt med den andra i en säkrad miljö. Det var först under kulmen av den senaste finanskrisen som en person eller en grupp människor vid pseudonymet Satoshi Nakamoto publicerade ett niosidor långt papper för Cypherpunk samhället om hur han hade löst problemet. Läs Satoshi Nakamotos whitepaper här.

Problemet han löste med bitcoin-protokollet var det klassiska “double-spending”-problemet som pekar på det fenomen att en digital valuta måste bestå av digitala filer som i sådana fall kan bli kopierade eller förfalskade. För första gången någonsin hade en digital valuta skapats där den varken kunde bli kopierad eller förfalskad genom sin konsensusmekanism, POW – Proof of Work.

Januari 2019 körde Nakamoto den första versionen av mjukvaran och det första blocket, det så kallade “genesis”-blocket, skapades för bitcoins blockchain. Sedan dess har koden förändrats för den originella kedjan och även de flesta alternativa kryptovalutor, såsom Litecoin, Dash, Monero, Bitcoin Cash, och många fler, har skapats utifrån Bitcoins öppna källkod.

Än idag vet ingen vem eller vilka Satoshi Nakamoto var. Han har förmodligen många bra anledningar till att fortsätta hålla sig anonym då blockchainrevolutionen ifrågasätter de mäktigaste institutionerna någonsin att existera i mänskliga historia.

I inläggen framöver ska vi dyka ännu djupare för att förstå varför kryptovalutorna kan vara här för att stanna utifrån ett historiskt perspektiv på vårt monetära system.

Mvh
Kryptokonsult