Börja med Kryptovalutor

Steg ett (1) – Öppna ett konto hos ett växlingskontor

I steg ett ska vi gå genom det smidigaste och billigaste sättet att gå från kronor till krypto. För er som inte är intresserade av att hålla riktiga krypto utan vill ha det enklaste sättet att få exponering mot dess prisutveckling relativt till kronor, rekommenderar vi Bitcoin- eller Ethereum-certifikaten på Avanza eller Nordnet. Med certifikaten i ett ISK slipper man även att betala skatt på sina vinster.


Vi börjar med att skapa ett konto hos ett växlingskontor. Vi har valt Coinbase eftersom de håller väldigt hög standard och har den smidigaste plattformen i våra ögon. Du får gärna använda oss som referens här och då får vi båda $10 gratis bitcoin ifall ett köp över $100 görs.

Fyll i med ditt namn och din e-mail.
Sedan kommer Coinbase att skicka ett mail med en verifieringslänk.

Klicka på denna länk och följ stegen för att verifiera ditt konto. Coinbase kommer även att behöva verifiera din person med hjälp av en bild på ditt ID-kort då det är viktigt för dem att följa penningtvättslagen.


 Det snabbaste och lättaste men dyrare sättet att handla:

Tryck på Buy/Sell och välj sedan den produkt som du är intresserad av att köpa. Ifall du inte har kopplat ditt VISA-kort till Coinbase får du börja med att göra det under “Payment Method”-fliken.

I bloggen har vi valt att fokusera på Ethereum (ETH), men stegen ser likadana ut för alla produkter. Vi rekommenderar att man vid ett kortköp minst handlar för 50 EUR. Då betalar man runt 4% i avgift. I detta exempel, med ett köp på 5 EUR, kan vi se att avgiften är hela 20%. Det vill vi helst undvika. Klicka sedan “Buy Ethereum Instantly”. Nu ska du ha ETH i din virtuella plånbok om du kollar under fliken “Accounts”.

 Det långsammare och mer avancerade men billigare sättet att handla – nära 0% avgift:

Det här är GDAX, Coinbase egna handelsplattform. Här kan du göra banköverföringar och handla produkterna manuellt, vilket sparar dig mycket pengar i längden. Du kan logga in på GDAX med samma användarnamn och lösenord som du har på Coinbase. Även samma KYC-process med ID-verifiering kommer att behöva genomgås här.

Under denna fliken kan du välja vilken produkt som du vill handla med. Inom Europa handlar vi EUR-produkterna. Tryck på “Deposit” efter att du har valt produkt.

För att minimera kostnaderna gör vi en banköverföring till Coinbase. Endast den understrukna informationen behövs. Kolla genom betalningen några gånger innan du signerar den för att se att allt är rätt. Glöm inte att göra överföringen i EUR! Det hade varit ett tidskrävande misstag annars. Överföringen tar oftast mellan 1-3 bankdagar.

Någon dag efter din överföring kommer du få ett mail från Coinbase som bekräftar att den summan pengar har blivit insatt på ditt konto. För att gå vidare med att köpa den produkt du har valt, trycker du på “Deposit” igen, och sedan på “Coinbase Account”-fliken. Välj sedan din EUR-Wallet och den mängd pengar du vill föra över till GDAX. Tryck sedan “Deposit Funds”.

Det lättaste sättet att gå vidare för att få tag på den önskade produkten är att trycka på “Market”-fliken. Skriv sedan in den mängd EUR du vill handla för och tryck “Place Buy Order”. Då tas det en avgift på ca 0,5%.

För att undvika avgifter helt och hållet måste man köpa under “Limit”-fliken. Då skriver man in vilket pris man är villig att köpa för och hur mycket. Tänk på att priset som skrivs in måste vara lägre än det lägsta priset i den röda kolumnen. För att marknaden ska fylla din order kan det ta allt ifrån minuter till timmar då man måste låta den naturliga volatiliteten spela ut sig, vilket kan vara värt i längden.

I nästa steg kommer vi att gå genom hur du tar full kontroll över dina tillgångar och slipper motpartsrisk.
Var något oklart?
Fråga oss i livechatten eller kontakta oss på support@kryptokonsult.se

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *