Börja med Kryptovalutor

Steg två (2) – Säkra dina tillgångar och ta full kontroll över dem

I steg ett gick vi genom hur man går från kronor till krypto. Anledningen till att vi rekommenderar att man inte nöjer sig där är att man exponerar sig för en motpartsrisk när man håller sina tillgångar på en kryptobörs Coinbase eller Binance. Det är bäst att hålla sina krypto i egna händer.


Vad menas egentligen med att hålla sina krypto i egna händer?
Den lättaste förklaringen kan demonstreras med hjälp av denna bild:

Det här är en så kallad pappersplånbok för bitcoin. Det är en bit papper som har utskrivet på sig en “public address” och en “private key”. Din bitcoin-adress är din digitala plånbok och den är förvarad på blockchain. Tänk dig att din adress är som en av brevlådorna på en lång rad bredvid en massa andra brevlådor. Dina bitcoin är förvarade i en specifik brevlåda. För att kunna ta emot bitcoin delar du med dig av din “public address” som tillhör just den brevlådan. Det är denna adress som du delar med dig till andra så att de kan skicka bitcoin till dig.

Endast du har nyckeln till denna brevlåda. För att kunna öppna din brevlåda och skicka pengar från den så behövs nyckeln för denna specifika brevlåda – den finner du på höger sida om papperet på bilden. Det är jätteviktigt att hålla denna nyckeln hemlig för dig själv. Man kan även ta ett extra steg och lösenordsskydda sin nyckel. Då är det väldigt viktigt att man aldrig glömmer lösenordet, annars har man tyvärr förlorat sina bitcoin.

Poängen är att om du håller dina tillgångar på ett kontor som Coinbase, har du inte tillgång till dina privata nycklar. Du är beroende av att Coinbase är ärliga och att deras företag inte går i konkurs eller att andra oförutsägbara störningar inte sker som kommer emellan dig och dina tillgångar. Det största problemet kommer för de som vill köpa coins och tokens som inte finns tillgängliga på Coinbase, då man i sådana fall måste skapa ett konto hos Bittrex eller Binance, till exempel. Dessa sidor är enligt oss mycket mindre pålitliga, men nödvändiga. Vi rekommenderar att man efter ett köp på dessa sidor för över sina tillgångar till sin hårdvaru- eller mjukvaruplånbok så snart man kan. Tänk på att inte göra för många små transaktioner ut och in från dessa sidor då avgifterna på nätverken är väldigt höga för tillfället på grund av den stora volymen av nya användare. Nedanför går vi genom de olika tillgängliga lösningarna för att säkra dina tillgångar.


Hårdvaruplånboken:

En hårdvaruplånbok är den absolut bästa lösningen som erbjuder både den starkaste säkerheten och god användarvänlighet. Vår rekommendation är antingen att du inhandlar en Trezor eller Ledger Nano S. Tekniskt sätt är båda lika bra, sen får man välja själv utifrån preferenser för utseende. De flesta väljer idag Ledger Nano då den är billigare samt hanterar många fler tillgångar. Med en hårdvaruplånbok hålls dina privata nycklar alltid offline och är aldrig exponerade mot intrång på datorn.

Mjukvaruplånboken:

En mjukvaruplånbok är en lite mindre säker, men smidig lösning för dig som inte har en hårdvaruplånbok. Vi rekommenderar Exodus som är en av de ledande mjukvarulösningarna. Exodus erbjuder även shapeshift inuti sin mjukvara. Med shapeshift kan man enkelt byta mellan många olika tillgångar mot en avgift på ca 0,5%. Läs mer ingående om Exodus här för att förstå hur man använder plattformen och gör en backup av sina tillgångar.

Pappersplånboken:

En pappersplånbok är säkrare än en mjukvaruplånbok, men saknar flexibiliteten. Det är enkelt att föra över krypto till pappersplånboken, men för att använda dem måste man importera sin privata nyckel på en plånbok som finns online. Vi rekommenderar därför att man använder pappersplånböcker för tillgångar som man vill lägga undan ett tag. Läs mer om hur man skapar pappersplånböcker här.


Var något oklart?
Fråga oss i livechatten eller kontakta oss på support@kryptokonsult.se

One thought on “Steg två (2) – Säkra dina tillgångar och ta full kontroll över dem

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *