Historian Bakom

Hur allt började

Digitala valutor och kryptografiskt integritetsskyddande teknologi har länge varit ett intresse för ett community på nätet som kallas för Cypherpunks. Länge har de försökt klura ut hur man skulle kunna skapa en digital valuta som baseras på ett P2P (peer-to-peer)-nätverk, ett nätverk utan mellanhänder där den ena parten kommunicerar direkt med den andra i en säkrad miljö. Det var först under kulmen av den senaste finanskrisen som en person eller en grupp människor vid pseudonymet Satoshi Nakamoto publicerade ett niosidor långt papper för Cypherpunk samhället om hur han hade löst problemet. Läs Satoshi Nakamotos whitepaper här.

Problemet han löste med bitcoin-protokollet var det klassiska “double-spending”-problemet som pekar på det fenomen att en digital valuta måste bestå av digitala filer som i sådana fall kan bli kopierade eller förfalskade. För första gången någonsin hade en digital valuta skapats där den varken kunde bli kopierad eller förfalskad genom sin konsensusmekanism, POW – Proof of Work.

Januari 2009 körde Nakamoto den första versionen av mjukvaran och det första blocket, det så kallade “genesis”-blocket, skapades för bitcoins blockchain. Sedan dess har koden förändrats för den originella kedjan och även de flesta alternativa kryptovalutor, såsom Litecoin, Dash, Monero, Bitcoin Cash, och många fler, har skapats utifrån Bitcoins öppna källkod.

Än idag vet ingen vem eller vilka Satoshi Nakamoto var. Han har förmodligen många bra anledningar till att fortsätta hålla sig anonym då blockchainrevolutionen ifrågasätter de mäktigaste institutionerna någonsin att existera i mänskliga historia.

I inläggen framöver ska vi dyka ännu djupare för att förstå varför kryptovalutorna kan vara här för att stanna utifrån ett historiskt perspektiv på vårt monetära system.

Mvh
Kryptokonsult

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *