Pappersplånboken

Bilden ovan är en typisk pappersplånbok. Fördelen med pappersplånboken är att den privata nyckeln är offline och hålls borta från cyber-tjuvar. Det är även ett praktiskt sätt att ge bort krypto i present till någon. Det negativa med pappersplånboken är att krypton som den innehåller inte är lättrörlig. Den privata nyckeln måste först importeras på en plånbok som är online för att man ska kunna skicka sin krypto ut från plånboken. Vi rekommenderar därför att man endast använder pappersplånböcker för det man vill stoppa undan under en längre period.


  • Börja med att ladda ner .zip-filen WalletGenerator.
  • För att säkra processen så mycket som möjligt stänger vi av internet innan vi öppnar index.html inuti filen.

När du har öppnat index.html ser du på förstasidan att man flytta runt musen för att generera en ny krypterad adress. Man kan också trycka på “Skip” för att gå vidare och generera en ny adress.


Uppe i det högra hörnet väljer du vilken kryptovaluta som pappersplånboken ska stödja. Vi har valt Litecoin i detta exempel. Sedan har vi valt att trycka på “Paper Wallet”-fliken för att få den snyggaste layouten. Man kan också trycka på “Single Wallet” om man endast vill ha adresserna till plånboken. Tryck på “Randomly generate” ett par gånger och sedan “Print” för att skriva ut. Vi rekommenderar att man skriver ut till en skrivare som man själv äger och att man är kopplad till den genom USB och inte genom Wi-Fi för högsta säkerhet. Vik sedan papperet enligt anvisningarna på förstasidan för bästa resultat.

Man kan även välja alternativet att lösenordsskydda sin plånbok. Det gör man genom att kryssa i “BiP38 Encrypt?” och skriva sitt lösenord i fältet bredvid “Passphrase:”. Kontrollera i sådana fall lösenordet tio gånger om, symbol för symbol, då du inte kommer kunna få tillgång till din kryptovaluta ifall lösenordet är fel. Tänk på att generera en ny adress efter att du har kryssat i “Bip38 Encrypt” och skrivit ditt lösenord.


För dig som inte vet vad adresserna på papperet betyder kan du läsa mer i början av det här inlägget. I Litecoins fall rekommenderar vi att man skickar en obetydlig summa till sin nya pappersplånbok för att kontrollera att allt har gått rätt till. Följ sedan transaktionen här genom att skriva in din adress i fältet. Det kan ta upp till 10 minuter för den att gå genom. Då transaktionsavgifterna är extremt höga på Bitcoins nätverk rekommenderas detta endast om man har en stor mängd kapital som ska läggas undan och man är villig att betala extra 50-80 kronor för att pröva att allt gick rätt till. Det kan ta upp till 8 timmar för en bitcointransaktion att bli verifierad. För att kontrollera andra kryptovalutor kan man söka på “(kryptonamnet) block explorer” på google för att komma till den sidan som visar transaktionshistoriken på just det nätverket.

Lycka till!
Var något oklart? Hör av dig till arsha@kryptokonsult.se