Plattformar och Plånböcker

Ethereum och ERC-20 tokens

I det här inlägget ska vi:

  • Skapa en Ethereum-plånbok
  • Göra en transaktion in och ut från plånboken för att förstå vad “Gas Limit” och “Gas Price” är för något och hur man använder Etherscan.
  • Förstå vad ERC-20 tokens är och hur de fungerar

Vi börjar med att gå in på MyEtherWallet. Tänk på att bokmärka hemsidan då det händer att bedragare kopierar sidan och ändrar domänen på finurliga sätt för att få åtkomst till dina tillgångar.


Skapa Din Plånbok

Det här är MyEtherWallet, den mest använda sidan för Ethereum-transaktioner. Även hårdvaruplånböckerna, Trezor och Nano Ledger vidarebefordrar till denna sidan när man vill interagera med sin Ethereum-plånbok. Vi börjar med att skapa en ny plånbok genom att skriva in det lösenord som vi vill ha kopplat till den. Tryck sedan på “Create New Wallet” för att gå vidare.

Tryck sedan på “Download Keystore File”. Vi rekommenderar att du backar up denna filen på en eller flera USB. Tryck därefter på “Continue”.

Din privata nyckel bör inte sparas på datorn. Vi rekommenderar att du skriver ut den eller skriver ned den på en bit papper. Den som kommer åt din privata nyckel kan komma åt dina tillgångar.

För att skicka och ta emot Ethereum och tokens med den plånboken vi skapade navigerar vi till fliken “Send Ether & Tokens”. Vi rekommenderar att man endast använder Keystore-alternativet för åtkomst och inte sin privata nyckel. Tryck på “Select Wallet File” för att hitta din plånbok. Skriv sedan in lösenordet som skapades i det första steget för att gå vidare.

Din “Account Address” är den adress som du delar med dig av när du vill ta emot Ethereum eller ERC-20 tokens till din plånbok. Börja med att skicka en liten mängd Ethereum från Coinbase till din plånbok. Tryck sedan på den rödmarkerade länken för att följa transaktionen. Tänk på att man varken loggar in eller ut från MyEtherWallet. Det är endast ett interaktivt gränssnitt som på ett snyggt sätt publicerar den information som är lagrad på Ethereums blockchain.

Din Första Transaktion

 

När du har tryckt på länken kommer du in på Etherscan som är en sökmotor för transaktioner som sker på Ethereums blockchain. Efter att du har gjort en transaktion från Coinbase kan det till en början se ut som det gör i den första bilden till vänster. Strax bör det dock likna mer den andra bilden där det finns en transaktion som står “Pending”. Tryck på den länken under “TxHash” för att följa utveckling. Då kommer vi till den tredje bilden som innehåller detaljerna av transaktionen. Gå vidare till nästa steg när transaktionen är klar för att se vad man måste tänka på när man istället skickar Ethereum ut från plånboken.

Skriv in adressen som du vill skicka ETH till och hur mycket du vill skicka undertill. Tänk på att kommatecken skrivs med en punkt. När man gör en transaktion på Ethereums blockchain kostar det “Gas”. När du väljer ifall du vill skicka ETH eller en annan token bestäms “Gas Limit” automatiskt. Uppe till höger på bilden väljer man “Gas Price”. Det här är multiplikatorn som bestämmer hur starkt prioriterad transaktionen ska vara. Desto högre Gas Price, desto snabbare och dyrare blir transaktion. I detta exempel valde vi att använda 4. Tryck på “Generate Transaction” och sedan på “Send Transaction”.

Titta genom transaktionen och framförallt den understrukna informationen för att se att allt stämmer. Gå sedan vidare med transaktionen genom att trycka på den blåa knappen.
Därefter kommer förhoppningsvis denna gröna ruta upp. Tryck på “Verify Transaction” för att komma in på Etherscan och följa utvecklingen.

Såja! Om vi hade haft tålamod att vänta lite längre hade vi kunnat använda 1 eller 2 i Gas Price istället och således betalat mycket mindre för transaktionen. Men ibland när nätverket har fullt upp kan det ta väldigt lång tid att göra en transaktion. Om Etherscan visar “Pending” längre än vad man är villig att vänta kan man göra samma transaktion igen och endast förändra Gas Price. Ifall den andra går genom snabbare än den första så försvinner den som inte gick genom.

Om din transaktion inte gick genom eller i ovanliga fall inte skapas, fastän du har fått det gröna meddelandet, gå då in på EthGasStation för att se hur mycket Gas Price du måste använda för att få en lyckad transaktion. I den röda rutan står det hur hög Gas Price måste vara för att man ska vara säker på att transaktionen går genom.

ERC-20 Tokens

Om vi går in på Coinmarketcap kan vi se under “Platform” vilken blockchain som de olika tokens tillhör. ERC-20 tokens är helt enkelt tokens som är byggda ovanpå Ethereums blockchain, vilket är vad de flesta projekt idag väljer att göra. Läs mer här om vad en ICO är (om man skickar ETH för att delta i en ICO får man oftast tokens skickade tillbaka till samma plånbok). Man kan alltså skicka, ta emot och förvara dessa tokens med sin Ethereum-plånbok. Sök på din ETH-adress genom Ethplorer eller Etherscan för att se vilka tokens den innehåller. För mer information kan du läsa mer här om vad tokens är och var man kan handla dem.


Var något oklart?
Hör av dig till support@kryptokonsult.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *