Steg fyra (4) – Initial Coin Offerings

I det här avsnittet ska vi gå genom vad ICOs och TGEs är för någonting och vad man bör tänka på när man ger sig in på det.


När ett företag vill ge sig ut på börsen i vårt klassiska ekonomiska system har de något som heter IPO (Initial Public Offering). Då säljer företaget aktier till marknaden till ett bestämt pris innan de börjar handlas på börsen. I den nya ekonomin har företag något som kallas ICO (Initial Coin Offering) som är en typ av crowdfunding. Ibland kallas de även TGE (Token Generation Event) av juridiska skäl, annars är det samma process. Ett företag som ger sig ut på kryptomarknaden har oftast en whitepaper som beskriver deras affärsmodell. Den innehåller även detaljerna kring deras ICO, bland annat hur många tokens som ska utfärdas, hur många av dem som ges ut till marknaden, hur många som är undanlagt för teamet eller i reserv, och till vilket pris. De använder sedan kapitalet som bidrogs för att genomföra sin idé. Här kan man följa vilka ICOs som är live och vilka som är planerade att ske framöver. Man deltar i en ICO genom att skicka den efterfrågade krypton till kontraktet som tillhör token-skapandet. Det finns oftast en sektion på hemsidan som vägleder en genom deltagandet.

Viktiga saker att tänka på:

  1. ICOs medför väldigt hög risk. Det är viktigt att läsa deras whitepaper och försöka hitta hål i deras affärsmodeller.
  2. Ifall något i deras affärsmodell är oklart, hör av dig till teamet. De brukar ofta ha en telegram chat eller liknande där man kan få svar på sina frågor.
  3. Investera inte mer än vad du är villig att förlora.
  4. Ha tålamod! Om du verkligen tror på en affärsmodell och dess token, bli inte rädd ifall priset faller när den kommer ut på en exchange. I den klassiska ekonomin brukar VCs (Venture Capitalist), som är de tidiga investerarna innan börsnoteringen sitta på sina positioner i några år innan deras investering bär frukt. I kryptomarknaden “börsnoteras” tokens direkt efter utgivningen och många har inte tålamod att sitta på sina positioner då det är så lätt att flytta runt sitt kapital. Ibland kan det vara en bra idé att hålla ett öga på en ny krypto och vänta tills den kommer ut på marknaden innan man tar en position.

Lycka till! Var något oklart?
Hör av dig till support@kryptokonsult.se