Steg tre (3) – Fördjupa dig i möjligheterna som finns

När de flesta hör talas om kryptotillgångar pratas det ofta om valutor och att Bitcoin är en valuta som konkurrerar med centralbanksvalutorna EUR, USD, SEK osv. Vi på kryptokonsult ser Bitcoin mer som en programmerbar digital råvara och inte som valuta. Som valuta är Bitcoin väldigt klumpig då dess blockchain inte kan hantera så många transaktioner. Det kan kosta mellan 40-100 SEK att göra en transaktion på Bitcoins nätverk idag samtidigt som det kan ta flera timmar att verifiera. Den krypto som kan användas mer likt en valuta skulle i sådana fall vara Litecoin (LTC). Litecoins blockchain kan hantera fler transaktioner och på så sätt kosta mycket mindre, ca 1-2 SEK, samtidigt som verifikationen sker på ett par minuter.


Det finns en hel värld av kryptotillgångar att investera i. Ta en titt här. Kolla gärna genom de olika tillgångarna, gå in på deras hemsida och läs lite om vad det är för problem de försöker lösa. Vi på kryptokonsult estimerar att ca 90% av alla kryptotillgångar som finns kommer att försvinna inom 5 år då många projekt endast har kopierat källkoden av existerande krypto och ändrat ytliga detaljer. Tänk på att vi är skyldiga enligt skatteverket att deklarera avyttring av krypto även om vi endast byter mellan andra krypto. Läs mer här.

Ethereum till exempel är en plattform byggd för hanteringen av smarta kontrakt. Fysiska kontrakt är endast en rad av “if, then”-kommandon (ifall det här händer så sker det här. Ifall istället det här händer så sker det här, osv). Smarta kontrakt är helt enkelt autonoma kontrakt som utför sig själva utifrån de parametrar som satts. Det som händer är att man, förutom att effektivisera och automatisera många handlingar, tar bort behovet av tillit som tidigare etablerades av mellanhänder som banker och clearinghus, vilket besparar både tid och kapital.


Sedan finns det projekt likt Populous (PPT) och Veritaseum (VERI) som har byggt sina plattformar ovanpå Ethereums blockchain. De här är heller inga valutor. De är så kallade tokens, digitala kuponger som är kopplade till en viss handling på den plattform som de är kopplade till. Populous, till exempel, vill utnyttja smarta kontrakt för att ta bort administrationsavgifter och barriärer för inträde när det kommer till factoring för SMEs (små och medelstora företag). Deras plan är att erbjuda en plattform för företag runt om i världen att kunna sälja sina fakturor på en fri marknad genom en auktionsprocess på köpsidan där de kan hitta den bästa räntan som erbjuds. De vill även erbjuda sparare en ny form av avkastning på deras kapital som tidigare inte har varit tillgänglig för vem som helst. Sparare kommer alltså kunna gå in på Populous plattform och buda på fakturor för att få månatlig ränta på sitt kapital.


I vårt första blogginlägg “Steg 1 (ett) – Öppna ett konto hos ett växlingskontor” visade vi hur man köpte Ethereum (ETH). För att köpa andra kryptovalutor, eller ‘altcoins’, behöver man öppna ett konto hos andra handelsplatser som är gjorda för krypto-till-krypto handel. Då rekommenderar vi starkt att man öppnar ett konto hos Binance. Om man vill ha något som inte finns där så rekommenderar vi Bittrex. Vi rekommenderar även att du laddar ner Google Authenticator till mobilen och aktiverar 2factor authentication på både Binance och Bittrex för att minimera chanserna till att bli hackad.


Det byggs en ny värld och ett helt nytt ekonomiskt system vid sidan av det dominanta system vi har idag. För dig som är nyfiken rekommenderar vi starkt att ni dyker djupare in i möjligheterna som finns där ute. Men vi vill även höja ett stort varningstecken då det finns många projekt där ute som är duktiga på att marknadsföra sig för att låta som nästa stora sak. Var försiktig med dina investeringar och behandla tillgångarna som vanliga affärsmodeller och företag. Är deras förväntningar om framgång rimliga? Hur stor är marknaden de försöker ge sig in på? Vilka är deras konkurrenter? Är jag redo att ta den här risken och potentiellt förlora mitt investerade kapital?


Lycka till!

Var något oklart?
Hör av dig till oss på livechatten eller till support@kryptokonsult.se